Skip to main content

Een van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen voor nieuwe routes in Europa deze zomer was Corendon Airlines. De maatschappij bestaat uit drie afzonderlijke entiteiten: Corendon Dutch Airlines https://znaki.fm/nl/teams/corendon-dutch-airlines/ (IATA-code CD met hoofdzetel in Nederland), Corendon Airlines Europe (IATA-code XR met hoofdzetel in Malta) en Corendon Airlines (IATA-code XC met hoofdzetel in Turkije). Vluchten voor al deze maatschappijen kunnen worden geboekt via één website, corendonairlines.com.

Volgens planespotters.net hebben de drie maatschappijen momenteel een gecombineerde vloot van 45 vliegtuigen, waaronder 36 737-800’s, acht vliegtuigen uit de A320-serie (allemaal geleased van andere maatschappijen) en één A330-300 (geleased van airhub Airlines of Malta). Twee van de 737’s hebben kleurenschema’s die voetbalteams in Europa promoten; 1.FC Nürnberg in Duitsland en Hull City in het VK. De laatste werd begin 2022 gekocht door een Turkse zakenman. Beide clubs spelen momenteel in de tweede divisie van het voetbal in hun respectievelijke landen.

Duitsland – Turkije is kernmarkt

Verreweg de grootste markt voor de luchtvaartmaatschappij is de vraag naar recreatieve vluchten tussen Duitsland en Turkije. Uit een analyse van de dienstregelingsgegevens van Cirium blijkt dat deze vluchten 36% uitmaken van alle lijndiensten van Corendon deze zomer. Deze markt is drie keer zo groot als de volgende grootste markt van de luchtvaartmaatschappij tussen Duitsland en Spanje. De top 15 landenmarkten in de grafiek zijn goed voor 89% van de lijndiensten van de luchtvaartmaatschappij.

Deze zomer heeft de luchtvaartmaatschappij vluchten gelanceerd vanuit Billund en Kopenhagen in Denemarken. Hierdoor zijn twee landenparen waarbij Denemarken betrokken is (naar Griekenland en Turkije) al doorgedrongen tot de top 15.

Toonaangevende markten van herkomst en bestemming

De meeste routes van de luchtvaartmaatschappij zijn gericht op het vervoeren van passagiers van West-Europa naar bestemmingen in Zuid-Europa. Duitsland is veruit de belangrijkste bron van herkomstverkeer, gevolgd door Nederland. Frankrijk zal binnenkort de nieuwste ‘herkomstmarkt’ worden, aangezien Corendon vanaf midden juli wekelijkse vluchten zal lanceren van Parijs CDG naar zowel Antalya als Izmir.

Turkije is veruit de belangrijkste ‘bestemmingsmarkt’, gevolgd door Griekenland, Spanje en Egypte. Naast de zes bestemmingslanden in de grafiek vliegt Corendon ook op Bulgarije, Kaapverdië en Cyprus.

De populaire badplaatsen in en rond Antalya maken die luchthaven de drukste luchthaven van de luchtvaartmaatschappij met meer dan 800 vertrekken in juli. Van de top 20 luchthavens liggen er zes in Turkije (rood gemarkeerd) en drie in Griekenland (lichtblauw gemarkeerd). Duitsland, het belangrijkste land voor ‘herkomst’-verkeer, heeft vijf luchthavens in de top 20. De overige zes luchthavens bevinden zich allemaal in verschillende landen. De overige zes luchthavens bevinden zich allemaal in andere landen (België, Denemarken, Egypte, Nederland, Spanje en Zwitserland).

Volgens de dienstregelingsgegevens van Cirium bedient Corendon in juli 95 luchthavens met lijndiensten. Daarnaast voert het ook chartervluchten uit van/naar verschillende andere luchthavens.

Leave a Reply